Winterdepressie is geen modeziekte - Ellen van den Houte
Angst vanuit een fylogenetisch perspectief
30 januari 2013
Een gebeurtenis uit het leven van een ervaringsdeskundige met paniekklachten
17 april 2013

Nederlanders vinden een winterdepressie geen aanstellerij. Ze vinden dan ook dat  de huisarts een winterdepressie serieus moet nemen.  Lichttherapie wordt door 66% van de Nederlandse bevolking gezien als de meest geaccepteerde behandeling van deze seizoensaandoening. Ruim een derde van de Nederlanders vindt dat de aanpak van een winterdepressie zou moeten worden vergoed door de verzekeraar. Dat blijkt uit de HealthTracker© van communicatieadviesbureau Porter Novelli en DVJ Healthcare, een continu onderzoek onder ruim 600 Nederlanders.

We hebben een lange vorstperiode achter de rug met extreem winterweer en korte dagen. Had je toen ook last van dat sombere gevoel? Het gevoel dat je extreem vermoeid bent, prikkelbaar en dat je je het liefst wilt afsluiten van de buitenwereld? Dan is er een kans dat je last had van een winterdepressie of symptomen daarvan. Negen op de tien huisartsen in Nederland geven aan dat tijdens de herfst en wintermaanden zich meer mensen met depressieklachten melden in de praktijk. Dit kan gediagnosticeerd worden als de bekende winterdip of winterblues, maar ook als een echte winterdepressie. Acht op de tien Nederlanders zijn volgens de HealthTracker bekend met het verschijnsel winterdepressie. Een kwart heeft deze winter of in het verleden zelf last gehad van een winterdepressie.

Geen taboe
Slechts 15% van de Nederlanders vindt praten over een winterdepressie een taboe. Het merendeel van de Nederlanders heeft (helemaal) geen moeite om over depressieve gevoelens te praten met andere mensen. De depressieve gevoelens delen de meeste Nederlanders met hun partner (64%). Een derde bespreekt dergelijke gevoelens met de huisarts en 29% van de Nederlanders praat hierover met een familielid.

Lichttherapie: effectief, veilig en geaccepteerd
Bij een winterdepressie kunnen verschillende behandelmethoden worden ingezet, zoals medicatie of therapie. Lichttherapie wordt door Nederlanders gezien als de meest effectieve (61%), veilige (67%) en geaccepteerde (66%) behandeling voor een winterdepressie. De Nederlanders zijn verdeeld over antidepressiva als een effectieve behandelwijze. 39% van de Nederlanders schat deze medicatie in als effectief, maar daar staat tegenover dat bijna een kwart deze behandeling (helemaal) niet effectief vindt. Ook de veiligheid wordt betwijfeld: 49% van de ondervraagden vindt behandeling met antidepressiva niet veilig. Toch wordt het door de meerderheid wel geaccepteerd als behandelmethode. Na antidepressiva wordt psychotherapie het meest geaccepteerd als behandeling van een winterdepressie. Slaaptabletten worden als minst effectief en als minst veilig gezien. Eén op de vijf Nederlanders vindt dat slaaptabletten en Sint-janskruid (helemaal) niet geaccepteerd zijn bij de behandeling van een winterdepressie.

“Waar bij lichttherapie de mening van Nederland eenduidig is, zie je bij antidepressiva een zeer verdeelde mening en angst voor onveiligheid. Het is belangrijk om het Nederlandse publiek goed te informeren over alle behandelmethodes voor dergelijke veel voorkomende aandoeningen om onduidelijkheid te voorkomen,” aldus Frank Peters, managing director van Porter Novelli.

Bron: Winterdepressie is geen modeziekte